Obavijest o vrednovanju pozicija trgovačkih društava Ruske federacije u fondu Generali Nova Europa

Poštovani,   društvo Generali investments d.o.o. upravitelj je fonda Generali Nova Europa koji, među ostalim državama, ulaže i u Rusku federaciju.   Od početka rada fonda Generali Nova Europa veliki dio imovine ulaže u ruska trgovačka društva, a nedavnim nepredviđenim razvojem događaja – izbijanjem ratnih sukoba u Ukrajini i posljedično uvedenih sankcija Ruskoj federaciji – […]

Poštovani,

 

društvo Generali investments d.o.o. upravitelj je fonda Generali Nova Europa koji, među ostalim državama, ulaže i u Rusku federaciju.

 

Od početka rada fonda Generali Nova Europa veliki dio imovine ulaže u ruska trgovačka društva, a nedavnim nepredviđenim razvojem događaja – izbijanjem ratnih sukoba u Ukrajini i posljedično uvedenih sankcija Ruskoj federaciji – poslovanje ruskih trgovačkih društva više ne dostiže pred-sankcijske rezultate.

 

Iako navedene okolnosti nisu utjecale na poslovanje Fonda u smislu redovitih transakcija udjelima Fonda te Društvo očekuje da će tako biti i u budućnosti, one jesu utjecale na rezultate Fonda u smislu da su sankcije proglašene od strane EU, UK i SAD-a rezultirale potpunim obustavljanjem trgovanja ruskim trgovačkim društvima na svjetskim tržištima kapitala.

 

Fond Generali Nova Europa u svom portfelju od trgovačkih društava s područja Ruske federacije orijentirao se prvenstveno na izdanja kotirana na burzama u Londonu i New York-u, kojima je trgovanje obustavljeno do daljnjeg uz upitan rok i uspostavu ponovnog trgovanja istim. S druge strane, od dana 24.03.2022. trgovanje na Moskovskoj burzi je ponovno uspostavljeno za dio kotiranih trgovačkih društava i uz ograničen pristup investitorima, a rezultat navedenog događaja je ponovna valuacija dionice SBER RX u imovini fonda po tržišnoj cijeni.

 

Društvo će uspostavom ponovnog trgovanja na „zapadnim“ tržištima ili mogućom preregistracijom pozicija trenutno kotiranih na tim tržištima na Moskovsku burzu, vrednovati pozicije u dionicama Ruske federacije u imovini Fonda prema tržišnim cijenama za svaki dan trgovanja, dok će do uspostavljanja tržišta njihova vrijednost u portfelju Fonda biti nula.

 

Konačno, navedene okolnosti nisu utjecale na poslovanje Fonda u smislu redovitih transakcija udjelima Fonda te Društvo nastavlja njegovati poslovnu praksu prioritizacije najboljih interesa svojih ulagatelja.